Aft Neden Çıkar?Aft, diğer adıyla 'aftöz ülser', ağız iç kısmında görülen ağrılı bir ülserdir. Aft yaraları, genellikle ağız içerisindeki mukoza tabakası üzerinde, kırmızı oval sınırları olan küçük yaralar halinde görülür. Sağlık Bakanlığı'nın bu konu üzerinde yayımladığı bir istatistik bulunmamakla birlikte, yabancı ülkelerin verilerine göre, toplam nüfusun %20-40'ı hayatının herhangi bir döneminde bu sorunla karşılaşmaktadır. Başka bir araştırmaya göre ise kadınların vücudu, erkeklerin vücuduna göre aft oluşumuna daha yatkındır. Aftlar genel olarak; yanak ısırma, dudak yeme alışkanlığı veya alınan darbeler sonucunda ağız içerisinde oluşan açık yaralar, çeşitli baharatlar, çikolata, kahve gibi gıdalara olan hassasiyet, bazı vitamin ve minerallerin eksikliği, hormon dalgalanmaları, bazı tahriş edici diş macunları ve gargara suları nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca, bunlardan farklı nedenlerle de aft oluşumu gerçekleşebilir. Aft Oluşumunun Yaygın DönemleriAft oluşumu, en fazla kadınlar dışında, ergenlik döneminde ve ergenliği takip eden 4-5 yıllık süreç içerisinde kendini gösterir. Normal sağlık koşullarına sahip bir bireyde yaş ilerledikçe aft yaraları daha az sıklıkla görülmeye başlar. Aft yaraları hiçbir şekilde bulaşıcı değildir. Aft oluşumunun nedenleri arasında pek çok farklı sorun, kalıtsal özellikler ve çevresel faktörler gösterilse de bu yaraların tam olarak nedeni bilinmemektedir. Yukarıda sayılan nedenlerin yanı sıra kaygı ve stres gibi duygu durumları, bazı ilaçların kullanımı ağız içerisinde çeşitli bölgelerde ülser benzeri yaralar oluşmasına neden olabilir. Aftın Diğer Nedenleri
|
Mide ülserine neden olan Helicobacter Pylori bakterisinin ağız içinde de yaralara neden olabileceğini öğrendim ve bu beni düşündürdü. Acaba benim sık sık yaşadığım aftların sebebi bu bakteri olabilir mi? Ayrıca, stres ve kaygının da aft oluşumuna neden olabileceğini okudum. Son zamanlarda yaşadığım stresli durumlar aftlarımı tetiklemiş olabilir mi?
Cevap yazMerhaba Özkan,
Helicobacter Pylori bakterisinin midenin yanı sıra ağızda da sorunlara yol açabileceği biliniyor, bu nedenle sık sık yaşadığın aftların sebebi bu bakteri olabilir. Ancak, kesin bir teşhis için bir doktora başvurmanı tavsiye ederim. Ayrıca, stres ve kaygının aft oluşumunda önemli bir rol oynadığı da doğru. Son zamanlarda yaşadığın stresli durumlar aftları tetiklemiş olabilir. Bu nedenle hem fiziksel hem de psikolojik sağlığına dikkat etmen faydalı olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.