Dilde Aft Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Dilde Aft Belirtileri ve Tedavisi

Dilde Aft

Dilde aft, neredeyse herkesin hayatında en az bir kez karşılaştığı yaygın bir durumdur. Bu yaygınlığın temel sebeplerinden biri, dilde aft oluşumunun çok çeşitli nedenlere bağlı olabilmesidir. Tıbbi literatürde "aftöz ülser" olarak bilinen dilde aft, dil üzerinde bulunan mukoza tabakasında meydana gelen kırmızı, oval sınırlı yaralar olarak tanımlanır. Bu yaralar, genellikle herhangi bir görüntüleme cihazına ihtiyaç duyulmadan dışarıdan gözlemlenebilir ve oldukça şiddetli ağrılara neden olabilir. Aslında aftlar kendiliğinden ağrı yapmaz; ancak ağız içindeki hareketler veya yiyeceklerin afta temas etmesi durumunda ağrı hissedilir. Bu ağrılar, sindirim problemlerine yol açabilir ve aft iyileşene kadar iştahsızlık ve kilo kaybı gibi durumlara neden olabilir. Dilde aft problemi yaşayan kişilerin, sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınmaları önemlidir. Çünkü bu tür besinler, aft üzerinde dayanılmaz acılara neden olmanın yanı sıra iltihaplanmaya da yol açabilir. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan istatistiklere göre, ülkenin toplam nüfusunun %30'unda dilde aft problemi yaşandığı gözlemlenmiştir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre, dilde aft sorunu kadınlarda daha sık görülmektedir. Bu durum, kadınlardaki bağışıklık sisteminin zayıflığı ile ilişkilendirilmektedir.

Dilde Aft Neden Kaynaklanır?

  • Dilde aft oluşumunun en temel nedeni, ağızda meydana gelen bakteri oluşumlarıdır. Birçok bakteri türü, tüketilen yiyeceklerden veya ağızdan nefes almayla dilimize taşınabilir. Ağız hijyenine dikkat etmek, bu bakterilerin etkisini azaltmada önemlidir.
  • Behçet hastalığı, dilde aft, gözde iltihap ve genital bölge yaraları gibi çeşitli belirtilere neden olabilir. Bu durumda en kısa zamanda tedavi olmak, aftın tekrarlamasını önleyecektir.
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması, dilde aft oluşumunun önemli nedenlerinden biridir. Ergenlik döneminde vücudun hassas olması, aftların ortaya çıkma olasılığını artırır.
  • Genetik yatkınlık da dilde aft oluşumunda rol oynar. Ailede, özellikle anne veya babada bu sorun varsa, çocuklarda da görülme ihtimali yüksektir.
  • Ağız bakım ürünlerinin yanlış kullanımı, ağızdaki yararlı bakterilerin ölmesine ve dilde aft oluşumuna neden olabilir.
  • Çürük dişler, ciddi bir şekilde bakteri salınımına yol açarak dilde aft oluşumuna neden olabilir. Diş bakımına özen göstermek bu nedenle önemlidir.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Dilde oluşan her aft yarası için doktora gitmek gerekmez. Oluşan aft yaraları, ciddi nedenlere bağlı değilse en geç iki hafta içinde kendiliğinden ortadan kalkar. Ancak, dilde aft sorunu yaşayan kişiler çok şiddetli ağrılar yaşıyor ve bu durumu kontrol edemiyorsa, doktora gitmelidir. Bu tür durumlarda dilde oluşan aftın nedeni farklı olabilir. Ayrıca, kişinin ishal gibi başka sağlık sorunları varsa, bu durum dildeki aft ile bağlantılı olabilir. Bu nedenle, uzman bir doktora başvurmak gereklidir. Üç haftadan daha uzun süre geçmesine rağmen iyileşme görülmüyorsa, doktor muayenesi ve tedavisi şarttır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ağız İçi Aft Belirtileri ve Tedavisi

Ağız İçi Aft Belirtileri ve Tedavisi

Geçmeyen Aft Belirtileri ve Tedavisi

Geçmeyen Aft Belirtileri ve Tedavisi

Aft İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Aft İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Aft Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Aft Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Aft Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Aft Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Aft Virüsü Belirtileri ve Tedavisi

Aft Virüsü Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bademcik Aft Belirtileri ve Tedavisi

Bademcik Aft Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Oral Aft Belirtileri ve Tedavisi

Oral Aft Belirtileri ve Tedavisi