Çocuklarda Aft Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Çocuklarda Aft Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Aft

Çocukların ağzında meydana gelen aftlar, ağız ülseri olarak bilinir. Bebeklerde küçük kızarıklıklar şeklinde ortaya çıksa da anne sütünün koruyucu etkisi ile kolayca iyileşir. Ancak bebeğin sütten kesilmesinden sonra bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş olabilir. Bu nedenle çocuğun iyi beslenmesi ve ağız içi aftlarına karşı korunması için yeterli düzeyde beslenmesi gereklidir. Çocuklarda aft, ağız içinde tek bir yerde olabileceği gibi, kümeler halinde de çıkabilir. Aftlar, nohut büyüklüğüne ulaşmadığı sürece ciddi bir sorun teşkil etmez. Ancak bebeklerde beslenme sorunlarına yol açabileceğinden dikkat edilmelidir.

Çocuklarda ortaya çıkan aftlar, beyaz veya sarı renkte küçük kızarıklıklar şeklinde gelişir. Aftlar genellikle yanak içlerinde ve dudak içlerinde görülür. Ayrıca diş eti, dil, dil altı ve damakta, nadiren de bademcik bölgesinde ortaya çıkar. Aftlar, yumuşak doku hastalığıdır. Genellikle mercimek büyüklüğüne ulaştığında kendiliğinden iyileşir. Ancak iyileşene kadar çocukların zayıflamasına neden olabilir. Çocukların ağızlarında meydana gelen aftlar, çocuğun beslenme ihtiyacını engeller ve bu durum diğer sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsan vücudunda ağız, oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Özellikle çocuklarda ağız içi yapısı daha hassastır. Bu durumda çocuklarda aft ihtimali daha fazladır. Yapılan araştırmalar, aftların uçuk gibi temas ile geçmediğini ortaya koymuştur.

Çocuklarda Aft Neden Olur?

Çocuğunuzun günlük yaşam konforunu alt üst eden aftların nedeni genellikle bakımsızlık olarak değerlendirilir. Detaylı açıklama yapmak gerekirse:

  • Bağışıklık Sistemi: Bebeklerde bağışıklık sistemi tam olarak gelişmez. İlerleyen yaşlarla birlikte gelişim tamamlandığında, ergenlikle birlikte tam bağışıklık elde edilir. Bu dönem boyunca zaman zaman çocuklar aftlara maruz kalabilirler.
  • Genetik Faktörler: Aftların çıkışında genetik faktörler önem arz eder. Ailesel yatkınlık ve stres de bazen aftların ortaya çıkışında etkindir. Bunun yanında dişler tarafından ısırılan yanak ve dilde de aftlar ortaya çıkabilir.
  • Diğer Nedenler: Çocuklarda viral enfeksiyon, besin alerjisi, protein eksikliği (et, süt, yumurta) de çocuklarda aft oluşumuna neden olabilir.

Çocuklarda Aft Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?

Genel olarak çocuklarda meydana gelen aftlar bir hafta ile on gün arasında kendiliğinden geçer. Kızarıklık olarak başlayan bu yaralar birkaç gün içinde büyüyerek mercimek büyüklüğüne ulaşır. İlk başlangıçta kaşıntı şeklinde ortaya çıkarken aft büyüdükçe ağrı meydana gelir. Dördüncü günden sonra ağrı hafiflemektedir. Ancak iyileşmenin hızlanması için çeşitli tedaviler de uygulamak mümkündür. Bunun için ilk olarak aft üzerine buz koymak gerekir; böylece ağrı hafifleyecektir. Ayrıca hafif, asitsiz tatlılar da ağrıyı hafifletecektir. Bu durumlara rağmen geçmeyen çocuk aftları için eczanelerde satılan kenakort isimli kremi alarak çocuğun aftının üzerine yatarken sürün; ertesi sabah aftların hafiflediği görülecektir. Bu krem, yaraların ağız mukozası ile temasını keserek iyileşmenin hızlanmasını sağlamaktadır.

Aftların Tedavisi İçin Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?

Çocukların genel sağlık sorunları ile yakından ilgilenmek gerekir. Bazen basit görülen bir hastalık çocuklarda hayati tehlike oluşturabilir. Yetişkin gibi düşünmemek gerekir. Eğer çocuk ağzında aftlar iki hafta boyunca görülmüş ve iyileşmemiş ise; aft giderek büyüyor ise mutlaka doktora başvurmalısınız. Çocukta mide mikrobu olabilir; bu mikroptan kurtulana kadar aftlar devam edecektir. Bununla birlikte çocukta meydana gelen ateş, kusma, ağız içi şişliği, isilik gibi sorunlar var ise doktorunuza bildirmelisiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Aft Kremi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Aft Kremi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Aft Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Aft Belirtileri ve Tedavisi

Aft Bitkisel Tedavi

Aft Bitkisel Tedavi

Aft İçin Krem Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Aft İçin Krem Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Aft Nasıl Geçer?

Aft Nasıl Geçer?